דלקת עור ממגע בעריה: מה גורם לגירוי ואיך מטפלים בו?
- צוות ליבה
- 24 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
דלקת עור ממגע היא תגובה דלקתית של העור כתוצאה ממגע עם חומר חיצוני שגורם לגירוי או לתגובה אלרגית. כאשר דלקת זו מתרחשת באזור הפות, היא עשויה להיות מלווה באי נוחות רבה בשל הרגישות המוגברת של האזור.
מה גורם לדלקת עור ממגע בעריה?
דלקת עור ממגע מגירוי (Irritant Contact Dermatitis) - נגרמת מחשיפה לחומרים מגרים כמו סבונים חזקים, חומרי ניקוי, מגבונים לחים, דאודורנטים, או תחתוניות מבושמות, שתן או צואה שנותרים באיזור כתוצאה מניגוב לא מיטבי או דליפה. דלקת עור ממגע אלרגית (Allergic Contact Dermatitis) - נובעת מתגובה אלרגית לחומרים כמו בישום, צבעים, או חומרים במוצרי היגיינה אישית, קונדומים או תכשירים רפואיים. התגובה האלרגית יכולה להופיע לראשונה גם לאחר שימוש ממושך במוצר מסוים.
מה הם התסמינים?
גרד תחושת צריבה באזור העריה. אדמומיות ונפיחות מקומית. יובש, התקלפות העור כאב או אי נוחות, במיוחד בעת ישיבה או הליכה.
כיצד מאבחנים?
בדיקה גופנית של האזור. תשאול לגבי הרגלי שימוש במוצרי היגיינה, בגדים, ומוצרים רפואיים. במקרים מסוימים, ייתכן צורך בבדיקת "טסט אלרגיה" (Patch Test) לאיתור הגורם האלרגני.
כיצד מטפלים בדלקת עור ממגע באזור העריה?
הטיפול מתמקד בהפחתת חשיפה, טיפול בדלקת, הפסקת גרד ושיקום העור.
הפחתת חשיפה:
הימנעי מסבונים, מגבונים מבושמים, תכשירי בישום. לבשי תחתונים מכותנה בלבד כדי לאפשר אוורור, והימנעי מביגוד צמוד המגביר חיכוך. הימנעי משימוש במוצרי היגיינה אינטימית מבושמים או כימיים. הקפידי על שטיפת בגדים ותחתונים עם אבקת כביסה עדינה וללא מרכך מבושם. הימנעי מגילוח אגרסיבי באזור העריה.
טיפול בדלקת:
הטיפול בדלקת מתבצע באמצעות משחות סטרואידיות שמהוות כלי יעיל ביותר לטיפול בדלקות עור, כולל באזורי עור רגישים כמו הפות. הן מסייעות להפחית תסמינים דלקתיים כגון אדמומיות, כאב, גרד, נפיחות ואי-נוחות. מטרת השימוש במשחה היא להעניק טיפול מקומי בלבד, תוך שמירה על בטיחות ומזעור ספיגת התרופה למחזור הדם.
הוראות לשימוש נכון במשחה סטרואידלית לעור הפות:
מריחה ממוקדת וקצרה: מחקרים מצביעים על כך שטיפול ממוקד יעיל יותר ומפחית סיכונים. השתמשי בכמות קטנה של משחה, ורק על האזור הדלקתי. משך הטיפול נקבע בהתאם להנחיות הרופאה. מריחה על עור לח: מחקרים מצביעים על כך שמריחה על עור לח מגבירה את ספיגת התרופה ומייעלת את פעולתה. על כן, לפני המריחה, הרטיבי את האזור במים נקיים למשך כחמש דקות, ייבשי בטפיחות קלות ואז מרחי שכבה דקה של המשחה. ספיגה מהירה: משחות סטרואידיות נוטות להיספג בעור תוך 20-30 דקות. במידה והאזור נשטף לאחר זמן זה, אין צורך במריחה נוספת.
מניעה של מגע בעור בריא: שימוש לא מבוקר על עור בריא עלול להוביל לתופעות לוואי כמו הידקקות העור בעיקר באיזור העכוזים והירכיים. מרחי את המשחה אך ורק על האזור הפגוע, והקפידי לשטוף ידיים היטב לאחר השימוש. תופעות לוואי אפשריות: הדקקות עור: הידקקות של העור כתוצאה משימוש ממושך או מוגבר במשחות סטרואידליות, במיוחד באזור פי הטבעת או הירכיים. אודם ותחושת צריבה: חלק מהמטופלות מדווחות על תופעות זמניות אלו, שלרוב חולפות מעצמן תוך זמן קצר.
שיקום העור:
כתוצאה מהדלקת שכבות העור החיצוניות נפגעות. הן הופכות חשופות יותר לזיהומים, יבשות ורגישות יותר להמשך גירוי. על מנת לייצר הגנה חיצונית לשכבות אלו - חשוב לשמן את העור ולהפחית המשך גירוי, חיכוך וחשיפה. תכשירים לשימון העור באזור הפות צריכים להיות נטולי גירויים, מבוססי לחות, ולספק הגנה ארוכת טווח. תכשירים על בסיס וזלין, לנולין או שמנים טבעיים (כגון שמן שקדים או שמן קוקוס), מומלצים למניעת איבוד לחות מהעור.
בייביפסטה ואקווזום אופן שימוש: מרחי שכבה דקה של התכשיר לאחר רחצה עדינה במים פושרים, וייבשי את האזור בטפיחות קלות. טיפול בגורמים אפשריים נוספים: אם עולה חשד שמדובר בתגובה הנובעת מאלרגיה, ייתכן ויהיה מקום לטיפול באנטיהיסטמינים במקרה של חשד לזיהום משני (פטרייתי או חיידקי), עשוי להינתן טיפול אנטיביוטי או אנטי-פטרייתי.
Comments